Genoeg ruimte en ondergrond in je kippenhok

Kippenhok geïmpregneerd hout

Wist je dat afhankelijk van de grootte van het kippenhok geïmpregneerd hout een bouwvergunning nodig kan zijn? Dit verschilt echt van gemeente tot gemeente en je kunt dit het allerbeste natuurlijk gewoon even navragen bij jouw gemeente. De afmetingen van het kippenhok zijn cruciaal, evenals de locatie van het kippenhok in de tuin en de locatie van het kippenhok zelf. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen, dus zorg ervoor dat je dit van te voren goed uitzoekt. Een apart kippenhok bouwen in de tuin is meestal geen probleem. Daarnaast zijn er in Nederland  bijna geen andere regels voor het houden van kippen.

Zorg voor genoeg oppervlakte voor elke kip

Let bij het kopen van kippen op het aantal kippen dat u wilt en de juiste maat. De minimale oppervlakte van een kippenhok geïmpregneerd hout per krielkip is 0,25 m² en  de renoppervlakte is 0,50 m² per krielkip. Voor normale kippen reken je best met twee: 0,5 m² rust en 1 m² per kip. Met deze afmetingen ben je ervan verzekerd dat je kippen een prettige leefomgeving hebben. Veel kippen zijn middelgroot, en hier zul je dus op moeten letten.. Zeer kleine rassen, zoals ceramis, kunnen iets kleiner zijn. Zeer grote grassen zoals Jersey Giant hebben eigenlijk meer ruimte nodig dan hierboven vermeld. Kies dus altijd een kippenras voordat je een kip koopt. Hoe meer ruimte je de kippen geeft, hoe beter het is voor de dieren.

Kippenhok geïmpregneerd hout

Het leggen van een goede bodem

Daarnaast zul je je ook goed moeten verdiepen in de verschillende onderdelen van een kippenhok, bijvoorbeeld de bodembedekker. Je kunt het beste een absorberende ondergrond op de bodem van het hok leggen. Een goed voorbeeld hiervan is zaagsel of hennepvezels. Je kunt hiervoor ook beukenhoutsnippers gebruiken. Wanneer je rode teken wilt voorkomen, kun je de ondergrond het beste mengen met tabak en nestdrugs. De ren kan zand, gras of vuil bevatten, zolang de ren maar droog is. Hier is het ook goed om beukensnippers te gebruiken.